Nieuws uit de regio

04-10-2022 - Putte

Ramp in Putte (maar niet echt)

Dinsdagvoormiddag 4 oktober werd in het centrum van Putte een grote rampoefening gehouden, met ongeveer 200 deelnemers. Hulpdiensten allerhande, gemeentepersoneel, simulanten en vrijwilligers uit Putte speelden een grote ramp in het centrum van Putte tijdens een grote koers. Eén van de nieuwigheden die werden uitgetest was T.O.M.: Trainer Online Media. Vandaag gaat nieuws bijzonder snel rond via social media. Maar was is echt en wat is fake? Waar is de privacy van de slachtoffers? Wat mag er wel en niet gecommuniceerd worden?

Burgemeester betrokken bij de ramp

‘Tijdens een wielerwedstrijd in het centrum van Putte raakt een auto op het parcours, waarvan de chauffeur onwel geworden is. Hij rijdt in op de kopgroep van de wedstrijd en komt tot stilstand tegen de tribune, vlak bij de aankomst – ter hoogte van de kerk. De tribune stort deels in, waardoor er verschillende gewonden zijn en er twee dodelijke slachtoffers vallen. Ook burgemeester Peter Gysbrechts zit op de tribune en raakt gewond’: dat was het scenario van de ramp.  Gysbrechts wist op voorhand wel dat hij deel uitmaakte van de oefening, maar had geen idee wat zijn rol in het geheel was.

Grote manifestaties in Putte

“Het was redelijk indrukwekkend hoe de hulpdiensten arriveerden op het Kerkplein”, vertelt Gysbrechts zijn ervaring. “Anderzijds duren die paar minuten dat je moet wachten op hulp bijzonder lang. Het was vooral de bedoeling om de onderlinge communicatie te testen. We waren al langer vragende partij voor dergelijke oefening, omdat we in Putte toch regelmatig grote manifestaties hebben.” Gysbrechts hoopt dat er nog een vervolg kan aangebreid worden om oprichting en werking van een gemeentelijke crisiscel te kunnen evalueren.

Social media

De grote nieuwigheid was ook dat men naging hoe om te gaan met social media. Omstaanders nemen foto’s en posten die op allerlei kanalen. Familieleden van slachtoffers zijn nog niet verwittigd als de beelden al online staan. Iets ‘van horen zeggen’ wordt als waarheid ervaren en gaat rond als fake news. Hoe pak je dat aan? Hoer reageer je best op deze berichten? Dat zijn vragen die na afloop nog besproken worden.

De Vier Bollekes

Fan van chocolade, ambachtelijke zoetigheden en delicatessen? Bij De Vier Bollekes kan je terecht voor allerlei lekkernijen en de zoetste geschenken. Niet zo'n zoetebek? Dan vind je vast wel iets in het assortiment originele pasta's, oliën, thee, likeuren of andere heerlijkheden.

lees meer

Maaikes Skin Art

Tatoeages, piercings & permanente make-up

lees meer

Tutti e Due

Zwangerschapskleding

lees meer

Speciale promoties Check het hier