Nieuws uit de regio

22-02-2024 - Heist-op-den-Berg

Grootste Heistse sportvereniging vult 4 keer schouwburg Zwaneberg

In het weekend van 24 en 25 februari zijn alle zalen op het gelijkvloers en alle kelders van Cultuurcentrum Zwaneberg voorbehouden voor turnclub Arduas. De turnvereniging geeft dan 4 voorstellingen van haar jaarlijkse turngala met telkens bijna 350 atleten op het grote podium van de schouwburg. “Het gaat onze club meer dan ooit voor de wind”, vertelt coördinator Leo Verbeeck, “Turnen was vroeger in onze club vooral een meisjessport, maar de laatste jaren is het aantal jongens enorm gegroeid”.

Meer jongens aan het turnen

Na maanden van oefenen zullen ze er allemaal klaar voor zijn om het publiek een spetterende show te brengen. Dat gaat dan van de schattige kleuters over de reguliere toestelturners tot de spectaculaire demonstraties van het tumblingteam en de acrogym. Deze groepen halen ook al mooie resultaten op diverse wedstrijden bij ander turnverenigingen. Bij de atleten op het podium in Zwanberg vooral meer jongens dan vroeger. “Ik heb de indruk dat jongens tegenwoordig meer aan hun lichaam willen werken voor hun uiterlijk en spieren kweken”,  denkt Leo Verbeeck, “bovendien blijkt dat turnen met het werken aan kracht en lenigheid een goede basis is voor vele andere sporten als bijvoorbeeld volleybal. Bij de 5-jarigen in onze groep zijn er nu al meer jongens dan meisjes”.

Elk kind op eigen ritme

Een andere factor van de succesformule van de aanpak van de Arduas is de manier van trainen. “Wij hebben de laatste jaren trainingen al flink wat aangepast, ook al door de samenwerking met turncoaches uit het Roemeense Arad. Wij hebben nu 103 trainers en trainsters voor ongeveer 1000 turners. Ons streefdoel is 1 begeleider voor 5 atleten en daarin slagen we al redelijk. Vroeger stonden ze in het rijtje om beurtelings een oefening te doen terwijl ze nu dikwijls met 4 of 5 gelijk aan de slag zijn. Anderzijds ben ik niet voor het systeem zoals in Vlaanderen waarbij goeie elementen op internaat moeten om 20 u per week te turnen, maar eigenlijk weinig plezier beleven aan hun sport. Wij maakten kennis met het Roemeense systeem waarbij kinderen op elke school in de voormiddag algemene vakken krijgen en in de namiddag kunnen sporten. ’s Avonds zijn ze dan gewoon thuis of bij vriendjes. Bij ons geen verplichtingen, maar elk kind laten groeien volgens eigen vermogen”. Opvallend is dat G-sporters bij de Arduas een groeiende groep zijn.

Plaats om te turnen?

Om al die turners onderdak te geven, hebben de Arduas ook behoefte aan extra ruimte. Naast De Sporthal zijn de turners ook actief in de H. Hart college in Heist-station en in de Sint Lambertusschool boven op de Heistse berg. Daarnaast is Verbeeck nog bezig met een opvallende nieuwe locatie, die mogelijk permanent als turnzaal kan gebruikt worden. Voor de betrokken site heeft hij al wel het gemeentebestuur mee in het bad getrokken, maar moeten er nog enkele ander obstakels overwonnen worden.

Asian Kitchen

Sushi, wok & grill Prikkel je smaakpapillen met de Oosterse keuken van Asian Kitchen of proef van de overheerlijke, kraakverse sushigerechten. Er is voor elk wat wils!  

lees meer

La Trattoria

Italiaans restaurant

lees meer

Garage Wuyts

Op zoek naar een wagen voor particulier gebruik, een bestelwagen of een compacte truck? In het aanbod Hyundai of Isuzuwagens vindt u vast en zeker een wagen die voldoet aan al uw wensen.

lees meer

Hair & Beauty

Verkoop van professionele kappers- en schoonheidsproducten Haarverzorging - Kleuringen - Stylingproducten - Make-up - Nagelverzorging

lees meer

Speciale promoties Check het hier