Nieuws uit de regio

29-11-2021 - Hallaar

't Gaat goed met de Averegtennatuur

In de Averegten werd de oude herten- en everzwijnenstal gerenoveerd tot een schuilhut, met kijkvensters naar de aangrenzende poel. Het gaat goed met de natuur in het provinciaal domein, zoals de heide die opnieuw bloeit, de komst van zeldzame vlinders en zelfs een havik die er broedt.  Bestendig deputé Jan De Haes had nog nieuws met een nieuwe bewoner van de voormalige kinderboerderij en het verdwijnen van de ‘plassenparking’.

Een goede indicatie van de biodiversiteit is de aanwezigheid van diverse vlinders. Vrijwilligers gaan daarom elke week op een vast traject op zoek naar nieuw leven en ontdekten zo de bruine vuurvlinder die praktisch uitgestorven was in Vlaanderen. Alleen in Begijnendijk was nog een kleine populatie die nu ook de weg naar Heist gevonden heeft. Een ander unieke vlinder is de keizersmantel, die alleen te vinden is bij bosviooltjes. Het Averegtenbos is ondertussen prooirijk genoeg zodat er ook sperwers, buizerds, bos- en kerkuilen en voor het eerst ook een havik overvliegen.  

Maar er wordt ook materieel heel wat geïnvesteerd in het domein: Op 10 januari begint de bouw van een loods achter het nieuwe onthaalgebouw en na het bouwverlof wordt de nieuwe parking aangelegd met 170 parkeerplaatsen, ook voor autobussen en campers. “Zo geraken we eindelijk af van de ‘plassenparking’, “ aldus De Haes die ook boswachter Hans Limet voorstelde als de nieuwe bewoner van de boerderij. Die is grondig gerenoveerd waarbij het asbest verwijderd werd, een nieuw openbaar toilet werd geplaatst en het nu nog wachten is op de warmtepomp. Tegen februari hoopt de boswachter te verhuizen naar zijn nieuwe stek.

De landbouwafdeling van het Atheneum zal ook de moestuin met een toontuin achter de serre en zorgen voor nieuwe boerderijdieren.

“Corona heeft bewezen hoe noodzakelijk een domein als de Averegten is”, weet De Haes “Mensen willen dichter bij huis ontspannn en hebben het plezier van wandelen opnieuw ontdekt. Daar kan de Averegten een goede bijdrage leveren”.

De Cavalerie

In de loungy eet- en drankgelegenheid De Cavalerie kan je terecht voor een drankje, een snelle hap of uitgebreide maaltijd met zicht op het domein of de pistes van de manege. Op het terras is het leuk vertoeven in de zomer maar je geniet er ook van het eerste lentezonnetje of de nazomerzon.

lees meer

Mijn gezonde voeding

Diëtiste en voedingsdeskundige

lees meer

De Banier

Verkoop van Chirokleren, spelmateriaal en creatieve producten om te knutselen

lees meer

Speciale promoties Check het hier