Nieuws uit de regio

25-11-2019 - Booischot

Wie kan er iets doen met een kasteel?

In 2018 kochten Kempens Landschap (70 %) en de gemeente Heist-op-den-Berg (30 %) samen het Hof ter Laeken, een 30 ha groot domein aan de boorden van de Nete te Booischot. Anderhalf jaar later is het bos opgekalefaterd en opengesteld voor het publiek, maar men weet nog niet goed wat te doen met het historisch kasteel.

In het bos werden rustbanken geplaatst, ongebruikte weideomheiningen verwijderd en deze winter worden er verschillende bomen gerooid, om andere meer kansen te bieden. Op die manier is een wandelgebied gecreëerd dat aansluit op de Netevallei.

Voor het kasteel en de bij bijhorende remise (het voormalig koetshuis) is er echter nog geen invulling gevonden.  De familie van baron De Gruben blijft nog wonen op het kasteel tot midden 2020, maar daarna is het nodig om de gebouwen te restaureren. De hele site zal bijvoorbeeld nieuwe nutsleidingen moeten krijgen.  Om de restauratiewerken af te kunnen stemmen op de toekomstige bestemming, lanceert Kempens Landschap en de gemeente Heist een ‘marktverkenning’.

Tot 31 januari kunnen ideeën worden ingediend. “We denken aan een horecazaak, logies, een kleine ambachtelijke activiteit…” aldus burgemeester Vleugels, “Misschien een herbestemming  in de gezondheids- of verzorgingssector, een kinderboerderij, kantoren, al dan niet toegankelijk voor een ruim publiek, ruimtes voor feesten, een sociaal project,… Eigenlijk zijn we op zoek naar partners die hun droom samen met ons wensen te realiseren of ons een leuk idee kunnen aanreiken dat de restauratie-investering verantwoordt.” Een belangrijke voorwaarde is dat de toekomstige bestemming verenigbaar is met bescherming als monument en dat ze geen te grote impact heeft op de rust en beleving voor de bezoekers van het park.

Hoewel het domein is ontstaan in de late Middeleeuwen, dateren de huidige gebouwen van de tweede helft van de 19de eeuw. Het kasteel heeft op het gelijkvloers enkele indrukwekkende ruimtes met prachtige plafondschilderingen. De remise is somberder en deed aanvankelijk dienst als koesthuis, paardenstalling en woning voor het personeel. Kempens Landschap heeft alle info omtrent het park, de gebouwen en de ruimtelijke mogelijkheden gebundeld in een mooie brochure, op te vragen via info@kempenslandschap.be

Woondecor

Staat u voor een renovatie of nieuwbouw? In de 1000 m² toonzaal van Woondecor vind je een zeer ruime keuze parket, laminaat, kurkvloeren, vinyl, inbouwkasten, binnendeuren, trappen, plafonds, zonwering, ...

lees meer

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

HV Interieur

HV Interieur brengt met zijn raam-, vloer- en muurdecoratie kleur in huis! Met speelse dessins, eigentijdse accessoires en sprekende kleuren waait er een frisse wind door uw interieur. Genoeg stof tot inspiratie!

lees meer

Asian Kitchen

Prikkel je smaakpapillen met de Oosterse keuken van Asian Kitchen of proef van de overheerlijke, kraakverse sushigerechten. Er is voor elk wat wils!  

lees meer

Speciale promoties Check het hier