Nieuws uit de regio

04-10-2024 - Itegem

Speelplaats De Droomboom wordt groener

Net zoals vele andere scholen in de provincie Antwerpen, heeft ook basisschool De Droomboom uit de Schoolstraat in Itegem plannen om de speelplaats te ‘ontharden’ en te vergroenen.  Provinciaal deputé Jan De Haes, die trouwens vlak bij de school woont, kwam namens de provincie een cheque 25.000 euro overhandigen om de kosten van de make-over te helpen dragen. De leerlingen trapten alvast het vergroeningstraject feestelijk af met een groene tuinoutfit en een ‘gi-ga-groen’ dansje.

Een thuismatch voor Jan De Haes

Als gedeputeerde van Milieu en Natuur stampte De Haes het project ‘Groene Oases’ uit de grond, waarbij er ondertussen al meer dan 200 scholen in de provincie ondersteuning krijgen om hun speelplaatsen te ontharden en vergroenen. De Haes vertelt: “Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en financiële middelen, de Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze. Door scholen te ondersteunen bij het ontharden en vergroenen van hun speelplaatsen, werken we aan een biodiverse, klimaatveilige provincie."

Goed voor het klimaat én de leerlingen

Binnenkort krijgen de bomen die nu op de speelplaats staan door ontharding meer ruimte om te groeien. Op dit moment wordt de speelplaats vooral gebruikt voor sportactiviteiten en is er weinig variatie. Met de natuurspeelplaats komt er een plek waar ieder kind zich goed voelt en waar samen spelen voorop staat. Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

Buiten les volgen

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn. Enkele leerkrachten scholen zich ondertussen bij over buitenles geven. Het schoolteam en de leerlingen staan alvast te popelen om zo snel mogelijk van start te gaan met de groene metamorfose.

Nata

Fantasie- en stainless steel juwelen en accessoires voor dames en kinderen. Kom gerust een kijkje nemen, vrij in en uit!

lees meer

De Bollekeshoef

KINDERBOERDERIJ - STAL - HAPJE & DRANKJE

lees meer

Ah Yes!

Dans-, turn- en yogakledij

lees meer

Speciale promoties Check het hier