Nieuws uit de regio

30-09-2024 - Itegem

Te voet naar Kruiskensberg

Kruiskensberg is een bedevaartsoord aan de boorden van de Grote Nete, bijna 800 jaar oud, maar ook een mooi doel om naar toe te wandelen. RAAK Itegem organiseert op zondag 6 oktober de Leemheidewandeling, richting Kruiskebsberg met start vanuit het parochiecentrum aan de Schoolstraat. Voorzitter Dirk De Pooter, parcoursbouwer Jan Van den Bosch en zijn assistent Jan Bernaerts maken donderdag een laatste inspectietocht om te kijken of de gevolgen van voorbije regenmaanden het uitgetekende parcours nog geschikt maken voor de honderden stappers die worden verwacht.

Wandelbos en bedevaartsoord

De huidige kapel op Kruiskensberg dateert van 1861 en in 1895 werden er een 7-tal kleine kapelletjes aan toegevoegd. Het domein van ongeveer 10 ha groot, aan de Kruiskensbaan, op de grens tussen Herenthout en Bevel werd in 2009 aangekocht door Kempens Landschap. Jan Van den Bosch heeft verschillende trajecten uitgetekend  die allemaal die richting uitgaan, vertrekkende vanuit de Itegemse parochiezaal. Zoals steeds heeft hij aan verschillende privé-eigenaars gaan vragen of de wandelaars tijdelijk over hun eigendom mogen stappen zodat het ook voor mensen uit de streek toch weer een nieuwe kennismaking wordt met de valllei van de Grote Nete.

Met droge voeten door de natuur

Starten kan officieel vanaf 8 u maar uit ervaring weten de Raak-organisatoren dat, zo gauw het licht is, de eerste wandelaars staan te popelen om te vertrekken. Het eerst uitgetekende traject is op enkele plaatsen moeten gewijzigd worden omwille van de langdurige regenval en waar nodig werden de nodige planken en paletten voorzien om toch droge voeten te behouden. De rustplaats onderweg is voorzien op de boerderij van de familie Gommers in de Haringstraat, dicht bij de Nete. Wandelaars kunnen kiezen uit afstanden van 9 – 11 – 15,3 en 17,3 km, grotendeels door de natuur van de Netevallei. Er zijn ook kortere afstanden van 4,3 en 6 km, geschikt voor alles op wieltjes.

Liter van Pallieter

Terug in de zaal kan je terug op krachten komen moet soep, broodjes en taart en de Liter van Pallieter. Het bier werd officieel gelanceerd in 2008, ter gelegenheid van het project Pallieteren, een samenwerking tussen toerisme en horeca in Lier en omgeving.  Sindsdien is het bier verkrijgbaar in heel wat cafés en drankhandels en kent het een groot succes. De naam van het bier verwijst naar Pallieter, het hoofdpersonage van de gelijknamige roman van de Lierse auteur Felix Timmermans. De Liter van Pallieter wordt gebrouwen in De Proefbrouwerij te Lochristi maar is een recept van de voormalige microbrouwerij Achilles uit Itegem.

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Dansstudio Kick-iT

Dansschool, danslessen, workshops, verkoop danskledij

lees meer

Boexstaens Uurwerken - Juwelen

Bij Boexstaens Uurwerken en Juwelen kan je terecht voor stijlvolle en kwalitatieve horloges en sieraden. Er is voor elk wat wils waarmee je zal schitteren!

lees meer

Speciale promoties Check het hier