Nieuws uit de regio

16-04-2024 - Booischot

Officiële start restauratie Ter Laken: 7,6 miljoen €

Op het kasteel van Hof ter Laken is met de met ondertekening van de contracten officieel de start gegeven voor de restauratie van het kasteelgebouw en de remise. Het kasteel wordt een logiesgelegenheid voor groepen en zal uitgebaat worden door Kempens Landschap. Serge De Groof en Remco Ooms zullen de remise uitbaten als een gezellige brasserie. Alles samen zullen de restauratiewerken van beide gebouwen ongeveer 7,6 miljoen euro kosten en zal er 2 jaar aan gewerkt worden. Daarna heeft de restaurateur nog enkele maanden nodig voor de inrichting van de horecazaak zodat de opening verwacht wordt tegen einde 2026.

De Loire van de Kempen

“De vallei van de Nete is de Loire van de Kempen, met zijn vele kastelen. Het mooiste is ongetwijfeld het Hof ter Laken,” meent Jan De Haes, covoorzitter van Kempens Landschap. “Het kasteel werd in 2018 aangekocht. Met corona achter de rug zijn we ondertussen tot een duidelijke visie voor de toekomst gekomen. Minister Diependale schreef een project uit ‘Erfgoed en Toerisme’ en van de 18  ingediende projecten werden er 7 weerhouden, waarvan de 2 projecten van Kempens Landschap. Omdat het vrij dringend was is het dak reeds onder handen genomen en kunnen we nu met de definitieve restauratie beginnen”.

Geen lopende rekening

Ook burgemeester Moons was blij met het project, maar gaf toe dat hij in het begin eerder sceptisch was: “De vrees bestond dat het een onbetaalbaar luchtkasteel ging worden maar het huidig project is een duurzaam en evenwichtig plan. Met de ingebruikname van de remise als horecagelegenheid en het kasteel als een groepshotel  kunnen we een ‘lopende rekening’ vermijden.  Als verblijfplaats is het ongetwijfeld een unieke locatie waarvan de bezoekers kunnen zeggen: “we hebben in een écht kasteel geslapen”. Daarenboven is het domein met de unieke dreef een bijzondere ontmoetingsplaats voor de Heistenaar”.

Duurzame restauratie

Phillippe De Backer, directeur van Kempens Landschap, erkent dat er nog hard zal moeten gewerkt worden: “De stabiliteit van de gebouwen moet onder handen genomen worden. Alle technieken als water, elektriciteit en verwarming moeten aangepast worden. Er is zelfs geen riolering, want alles loopt gewoon naar een sterfputje. Het kasteel wordt rolstoelvriendelijk, onder meer met een lift van de kelder tot de eerste verdieping. Bijzonder is dat de eigenheid en de geest van het kasteel behouden blijven.” Aannemer Monument Goedleven uit Brasschaat zal naar alle waarschijnlijk ongeveer 2 jaar nodig hebben om alles op punt te stellen.

Brasserie voor het grote publiek

Ook de toekomstige uitbaters van de remise Serge De Groof en Remco Ooms kijken uit naar hun nieuwe werkplek ne kwamen al een kijkje nemen naar waar het grote terras zal komen. Ze hebben met De Melkerij al heel wat ervaring in het uitbaten van horeca in historische gebouwen. “We willen een laagdrempelige brasserie openen met een leuk terras, waar iedereen kan binnenlopen voor een pannenkoek, een wafel of een spaghetti, een leuke plek voor de wandelaars die even willen verpozen.”

 

Kaderke.be

Kaderke.be staat voor kwaliteit, goed advies en een eindeloos aantal mogelijkheden ... tot in de perfectie! Je kan er terecht voor kwalitatieve inlijstingen, kaders, spiegels, kunstrestauraties, ophangsystemen, Art on Demand en fotomontages.

lees meer

Woondecor

Staat u voor een renovatie of nieuwbouw? In de 1000 m² toonzaal van Woondecor vind je een zeer ruime keuze parket, laminaat, klikvinyl, kurkvloeren, plafonds, zonwering, inbouwkasten, wandbekleding, ...

lees meer

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

Speciale promoties Check het hier