Nieuws uit de regio

22-03-2024 - Hallaar

Op stap met O.L.Vrouw door Hallaar

In de kleinste deelgemeente van Heist-op-den-Berg gaat op zondag 24 maart de grootste processie van de regio uit ter ere van de patroonheilige O.L.Vrouw van Altijd Durende Bijstand. Terwijl in andere parochies de religieuze stoeten bijna of helemaal verdwenen zijn, kent de processie van Hallaar een revival met elk jaar meer bezoekers. De aansluitende jaarmarkt bestaat alleen nog maar uit pop-up drankgelegenheden, maar zorgt in het dorp voor een grote verbondenheid in de gemeenschap waar ook veel mensen van buiten Hallaar kom meegenieten van de eerste lentestralen.

Aanschuiven om het beeld te mogen dragen

“Het succes van onze processie is deels te danken aan de medewerking van basisschool De Merel”, vertelt Filip Laveren, die samen met een heel team het evenement organiseert. “Ik krijg elk jaar de kans om de kinderen warm te maken en probeer op een moderne manier over een oude traditie te vertellen. Ongeveer 100 schoolkinderen zijn fier om te mogen meegaan, met nog een 100-tal volwassenen en de fanfare De Berthoutzonen die het met hun muziek een feestelijk tintje geven.  Er is momenteel een wachtlijst voor het team van 10 dames om het zware Mariabeeld te mogen dragen. Vanaf dit jaar krijgen de draagsters trouwens hun eigen gewaad. Zelfs het Heistse schepencollege is elk jaar present om mee op te stappen. Daarnaast zetten wij ook in op moderne communicatiemedia als Facebook”.

Het wonder van Maria

In Hallaar bestond tot begin jaren ’60 de traditie van ‘de weg omgaan’: Wanneer iemand op sterven lag, gingen  7 maagden van het huis van de betrokkene naar de kerk, maakte daar een toertje rond en terug naar de zieke. Bij aankomst was die dan overleden of mirakuleus genezen. Aan het Mariabeeld wordt truwens een bijzondere gebeurtenis toegeschreven: Een paar honderd jaar geleden zag de koster kleine voetstapjes in de kerk en was de sleep van het Mariabeeld besmeurd. Na onderzoek bleek dat het beeld alleen op stap was geweest naar het kasteel van Berthout omdat die kerkelijke goederen hadden aangeslagen. Zondag wordt het beeld behangen met de gouden en zilveren juwelen die in de loop der jaren door gelovigen werden geschonken.  Verder geeft de processie van de geschiedenis van de parochie met onder andere het terugkopen van de kerkelijke goederen na de Franse Revolutie,  de brand van de kerk in 1865 en de diefstal van de klokken door de Duitsers in WOII.

Verkeersmaatregelen

Vanaf 10.30 is het centrum van Hallaar moeilijk bereikbaar. De processie gaat dan door de L. Carréstraat naar de kapel aan de Verkenstraat. Daar wordt gedraaid om aan de andere kant van het dorp in de Leopoldlei de Donatuskapel te bezoeken. Na de processie wordt de doorgang Molenstraat – Broekstraat terug vrijgegeven maar de Leopoldlei in het centrum tot aan de Hollestraat blijft verkeersvrij tot 18 u.  Dat is vooral, naast de kermis op de parking, voor de veiligheid van pop-up café’s  in het lokaal van Tafeltennisclub Hallaar, in het fanfarelokaal in de oude jongensschool, de cava-bar bij het oudercomite De Merel en het café van KFCV Molenzonen met ambiancemuziek. Alleen de weergoden kunnen roet in het eten gooien om er het eerste grote dorpsfeest van de regio van te maken.

 

Hair & Beauty

Verkoop van professionele kappers- en schoonheidsproducten Haarverzorging - Kleuringen - Stylingproducten - Make-up - Nagelverzorging

lees meer

Tuinrama

Om je tuin en terras gezellig en comfortabel in te richten heeft Tuinrama alles in huis. Je geniet er naast een ruime keuze aan tuinmeubelen, -accessoires en barbecues van een persoonlijke aanpak en uitstekend advies.

lees meer

AVN Projects

AVN is als elektrotechnisch installatiebedrijf actief op vlak van elektriciteit, domotica, beveiliging, beeld en klank en staat steeds garant voor een professioneel eindresultaat.  

lees meer

Bosmans Slaapcomfort Center

Wie goed slaapt is gezonder, energieker en opgewekter. Bij Bosmans Slaapcomfort vind je een enorm aanbod slaapsystemen, hoofdkussens, dekbedden en bedtextiel.

lees meer

Speciale promoties Check het hier