Nieuws uit de regio

19-01-2024 - Heist-op-den-Berg

Operettekring sluit feestjaar af met ‘Gravin Maritza’

Op zaterdag 27 januari gaat in de schouwburg van Cultuurcentrum Zwaneberg de operette ‘Gravin Maritza’ van de Hongaarse componist Emmerich Kálmán. Met deze productie sluit het Vlaams Muziek Theater zijn feestjaar ter gelegenheid af ter gelegenheid van zijn 50-jarig bestaan. Ook voor VMT-voorzitter Bert Slaets is het een afscheid, want het wordt zijn laatste productie. Na de opvoeringen in Zwaneberg trekt het VMT-gezelschap met Gravin Maritza nog langs verschillende culturele centra van Vlaanderen, met onder meer 2 voorstellingen in de stadsschouwburg van Leuven.

Een halve eeuw operette in Heist

“Het is exact 100 jaar geleden (28 februari 1924) dat de operette Gravin Maritza haar première kende”, vertelt Bert Slaets, “een reden te meer om 50 jaar na het ontstaan van de Heistse Operette Kring deze typische Hongaarse operette in productie te nemen. In die halve eeuw stond ons gezelschap meer dan 1850 maal ergen op een podium en wisten bijna 800.000 toeschouwers te genieten en te ontspannen. Daarom wil ik ook alle medewerkers en sponsors die hieraan over al die jaren hebben meegewerkt, oprecht dank betuigen. Ter gelegenheid van ons gouden jubileum kregen we trouwens ook gelukwensen van Vlaams minister-president Jan Jambon”.

In een nieuw, jong kleedje

Om het geheel toch in een eigentijds kleedje te steken werden vrij jonge regisseurs aangetrokken: Rudi Giron, die al vele theater- en televisievijvertjes doorzwommen heeft, zorgde voor een aangepast script met een meer hedendaagse tekst. Bram De Beul heeft ook al een hele carrière is de showwereld, onder meer op cruiseschepen, maar is vooral bekend met zijn eigen ‘Vilja Duo’, waarmee hij luchtacrobatie doet en de finale haalde van Belgium’s Got Talent. Naast de hoofrolspelers Nathalie Denyft en Kris Wouters, die al vele jaren aan het VMT verbonden zijn, doen er ook enkele nieuwe gezichten mee als Dirk Lavrysen en Liza Dedapper.

Versterking gezocht

Qua operettegezelschappen is het Vlaams Muziek Theater vrij uniek in Vlaanderen. Alleen in Aarschot en Brussel zijn er nog verenigingen die zich hier speciaal op toeleggen, maar die niet het succes van het VMT evenaren. “”Wij  zijn gespecialiseerd in de authentieke Weense operettes” aldus Slaets, “Negentien jaar geleden hebben we Gravin Maritza ook een keer opgevoerd. Voor de kleding op maat gingen we jaren naar een bedrijf in Alkmaar (Nederland). Door het overlijden van de zaakvoerster hebben we nu ons vertrouwen gegeven aan huis Maes in Tielt”.  Slaets beseft dat het gegeven ‘operette’ voor sommigen misschien als ‘oubollig’ kan overkomen, maar gelooft nog steeds de kracht van het medium: “Sommige thema’s zijn misschien niet helemaal van deze tijd, maar liefdesperikelen blijven toch van alle tijden. We hebben soms wel moeilijkheden om goeie stemmen te vinden. Dames dat gaat nog, maar heren die graag willen zingen mogen zich altijd aanmelden”.

Gravin Maritza wordt in Zwaneberg opgevoerd op zaterdag 27 januari (20 u), zondag 28 februari (15 u), zaterdag 3 februari (15 u én 20 u), zaterdag 10 februari (20 u) en zondag 11 februari (15 u). Kaarten reserveren op 015 25 07 70, aan de ticketbalie van Zwaneberg of online www.zwaneberg.be

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

Dansstudio Kick-iT

Dansschool, danslessen, workshops, verkoop danskledij

lees meer

Zakenkantoor Gorris (AXA)

Zakenkantoor Gorris, uw AXA bank en kredietagent in Heist-op-den-Berg. Het dynamische team staat klaar voor al uw financiële vragen omtrent kredieten, beleggingen, erven, sparen, ... Wij willen dat de klanten zich 'thuis' voelen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier