Nieuws uit de regio

08-01-2024 - Hallaar

Start feestjaar 125 jaar Berthoutzonen

In 1899 werd in Hallaar de fanfare De Berthoutzonen opgericht met 29 muzikanten, een dirigent, een vaandeldrager en een muziekleraar.  Vandaag telt de vereniging 79 muzikanten, 4 dirigenten en nog steeds een vaandeldrager. Met een receptie in de Hallaarse parochiezaal werd een feestjaar ingezet om het 125-jarig bestaan te vieren. Het hoogtepunt wordt het feestweekend van 17 tot 19 mei. Spectaculair wordt op zaterdag 18 mei de muziek- en marswedstrijd door het centrum van Hallaar waarvoor heel wat volk verwacht wordt.

Van processiebegeleiding naar toporkest

“Bij de oprichting in 1899 was het vooral de bedoeling om de processie op te luisteren”, vertelt voorzitter Marc De Raet. “De fanfare is op 125 jaar uitgegroeid tot een bijzondere orkestvorm met voornamelijk zittende concerten. Onze vereniging is uitgegroeid tot een groep vrienden die samen musiceren waar iedereen mee mag van genieten.  We tellen ondertussen 79 muzikanten en verschillende jeugdafdelingen die zorgen voor een gedegen opleiding en een aparte toneelvereniging”.  Dat de Berthoutzonen ook kwaliteit brengen, mag blijken uit de vele prijzen die ze de voorbije jaren in ontvangst mochten nemen, zoals recent de 4de plaats op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade (Nederland) en de 1ste prijs cum laude van de Berthoutbengels op het Europees Jeugd Muziekevenement in Pelt.

Nood aan repetitieruimte!

Na zijn dankwoord voor iedereen die in het verleden een bijdrage leverde aan de bloeiende fanfare keek de voorzitter ook naar de toekomst: “Door de digitale mogelijkheden is er veel veranderd: alles gaat veel sneller en zorgt voor meer mogelijkheden. Ook de grenzen tussen dorpen verdwijnen en de dorpsfanfare moet noodgedwongen mee evolueren. Veel wettelijke en administratieve eisen maken het niet gemakkelijk of eenvoudig voor vrijwilligers  die gratis hun tijd opofferen voor de fanfare. Onder meer corona heeft geleerd dat ruimte belangrijk een belangrijke nood is om te kunnen blijven functioneren. Wij zoeken op dit moment een grotere repetitieruimte, want nu zitten we vaak als een ton haringen in ons lokaal. We vragen al jaren aan de gemeente naar mogelijkheden om uit te breiden, maar tot dusver zonder resultaat.”

Feestprogramma

In 2024 zal de Hallaarse fanfare een bijzonder druk programma afwerken dat begint met een apart concert  ‘De Berthoutjeugd Ontcijferd’ op 24 februari in zaal De Zwaan. Op 16 en 17 maart wordt een voorjaarsconcert ‘Er was eens… in 1899’ gespeeld in  CC Zwaneberg. Hoogtepunt wordt het feestweekend van 17-19 mei in de feesttent met op vrijdag de Berthoutquiz, op zaterdag de muziek- en marswedstrijd  door het centrum van Hallaar met ’s avonds het optreden van Die Verdammte Spielerei, de gekste fanfare van Vlaanderen. Het feestweekend wordt op zondag afgesloten met een jeugdspel en optredens van The Dukes band, Alpina Brass en Lexington Steel. In oktober staat er ook nog een feestconcert gepland met pIE p.KLEIN. Daarnaast zijn er nog de traditionele activiteiten zoals de play-in, de herdenking van het neergestorte vliegtuig WOII, het mosselweekend en de Reveil op het kerkhof.  Meer info op www.berthoutzonen.be

Floral

Een fleurig boeket of een leuk plantje voor jezelf of om cadeau te doen? Spring gerust even binnen bij Floral en kies je favoriete bloemen uit.

lees meer

Chong San

Chinees restaurant

lees meer

Schoenen Valérie

Damesschoenen van maat 35 tot 42, accessoires & handtassen

lees meer

Speciale promoties Check het hier