Nieuws uit de regio

25-01-2023 - Heist-op-den-Berg

Afscheid 1ste Heistse Dichter bij de Nete

Aan de vooravond van de Week van de Poëzie werd met een korte ceremonie werd in CC Zwaneberg afscheid genomen van de Femke Aubroeck die de voorbije 2 jaar Dichter bij de Nete, dorpsdichter van Heist-op-den-Berg. Om haar niet te vergeten werd haar laatste gedicht op een pancarte gezet voor Cultuurcentrum Zwaneberg. De Heistse Cultuurraad heeft de zoektocht naar een nieuwe dorpsdichter ingezet die zal bekend gemaakt worden om 30 maart.

Heel graag dorpsdichter

Bij deze gelegenheid werd de motivatiebrief van Femke van 2 jaar geleden nog eens bovengehaald: “Dorpsdichter van Heist. Ik kan niet zeggen hoe graag ik dat wil worden. Ik zou er m'n ziel voor geven, ware het niet dat ik die al heb uitgedeeld aan m'n kinderen. Samen met m'n strak vel en m'n nachtrust. Ik was dolenthousiast toen ik de post zag passeren waarin stond dat Heist een dorpsdichter zoekt. Eindelijk, eindelijk! Mocht ik een hondje zijn had ik waarschijnlijk staan kwispelen, of misschien zelfs een beetje pipi gedaan van contentement. Maar dat ben ik niet, een hondje. Ik ben een geboren en getogen (groot-)Heistenaar van ondertussen 33 zomers (al telt die laatste maar voor een halfje mee) en moeder van twee zelfgemaakte kinderen.”  Haar eerste gedicht dat ze inzond, was voor de cultuurraad voldoende om haar aan te stellen als eerste Dichter bij de Nete.

Zo gewoon, zo origineel

“Haar poëzie is heel naturel’, vertelt Lou Ooms, voorzitster van de cultuurraad. “Boris Pasternak schreef jaren geleden al: ‘Poëzie ligt aan uw voeten in het gras, ge moet het maar plukken’ en dat is precies hoe je de gedichten van Femke kan omschrijven.” Ook schepen van cultuur Carl Verelst sloot zich daarbij aan en prees het werk van Femke als “ongelooflijk herkenbaar, zo gewoon maar toch bijzonder ludiek en origineel die op een sublieme manier verwoordt ze het gewone leven. Ze heeft alvast de lat bijzonder hoog gelegd voor haar opvolger”.

Gedicht aan het Cultuurcentrum            

Femke Aubroeck zelf heeft veel spijt dat een bijzondere periode gedaan is: “Ik heb deze periode heel leuk gevonden, meer dan gewoon leuk, het was voor mij een hele eer, en ik vind het jammer dat het voorbij is. Spijtig dat de corona-periode er tussen gezeten heeft wat zorgde voor beperkte mogelijkheden.”  Op het pleintje voor het cultuurcentrum werd haar laatste dorpsgedicht onthuld op een pancarte waar meer 150.000 mensen per jaar passeren om een cultureel evenement mee te maken.

Nieuwe Dichter bij de Nete

Wie de nieuwe Dichter bij de Nete wil worden voor de volgende 2 jaar moet zijn motivatie, samen met 2 gedichten, uiterlijk op 14 februari sturen aan kristel.van.craen@telenet.be  of onder gesloten omslag afgeven aan Cultuurraad – Dichter bij de Nete, Cultuurplein 2, 2220 Heist-op-den-Berg.  Eén gedicht moet specifiek over Heist-op-den-Berg (in de ruime zin) gaan, een tweede gedicht is naar keuze. De nieuwe Heistse dorpsdichter wordt bekend gemaakt tijdens een evenement op 30 maart in Cultuurcentum Zwaneberg.

Maaikes Skin Art

Tatoeages, piercings & permanente make-up

lees meer

Sarah's

Trendy damesboetiek Dameskleding - Shapewear - Panty's van topkwaliteit - Accessoires Vanaf maat 34 t/m maat 50

lees meer

Hair & Beauty

Verkoop van professionele kappers- en schoonheidsproducten Haarverzorging - Kleuringen - Stylingproducten - Make-up - Nagelverzorging

lees meer

Zoƫ & Zita

Een uniek aanbod van feestjurken, dagjurken en jumpsuits

lees meer

Speciale promoties Check het hier