Nieuws uit de regio

02-01-2023 - Heist-op-den-Berg

Het licht gaat uit in Heist

Vanaf 9 januari zal het ’s nachts donker worden in Heist. Net als in de buurgemeenten, zal het op weekdagen buiten donker zijn vanaf 23 u tot 5 uur in de ochtend. Netbeheerder Fluvius zal tussen die uren de straatverlichting doven langsheen de gemeentelijke wegen. Op de gewestwegen blijven de lampen branden en ook op vrijdag- en zaterdagnachten  blijft het licht aan omwille van de verkeersveiligheid tijdens de weekendnachten.

LED-verlichting

Momenteel is slechts 26 % van de Heistse straatverlichting voorzien van LED-lampen. Het is de bedoeling om verder de straatverlichting te ‘verledden’ zodat in 2030 alle straatlantaarns voorzien zijn van energiezuinige LED-lampen. Deze nieuwe generatie van lampen is veel energiezuiniger, maar heeft ook nadelen: ze zijn gevoelig voor oververhitting en moeten dus voorzien zijn van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden. Afhankelijk van het aantal uren dat ze brandt, kan zo’n lamp wel 14 tot 15 jaar.

Financieel voordeel

Het is de bedoeling dat op de gemeentewegen ’s nachts de lichten worden gedoofd, maar omdat de gemeente-  en gewestnetten niet exact gescheiden zijn, is he toch mogelijk dat om sommige kleine straten het licht toch blijft branden. Dat is technisch niet te verhelpen. De lampen blijven dus wel aan op de N10 - Liersesteenweg - en op de N15 - Westmeerbeeksteenweg, Dorpsstraat, Heistseweg, Westerlosesteenweg, Paul Van Roosbroecklaan, Boudewijnlaan en Mechelsesteenweg. Het doven van de verlichting zal de gemeentekas zo’n 426.000 euro op jaarbasis opbrengen. Naast het gunstig effect op de gemeentekas is er ook de verbetering van het milieuaspect omdat het probleem van de ’lichtvervuiling’ ook wordt aangepakt.

Aandacht in het donker

Het gemeentebestuur doet bij deze gelegenheid ook een oproep aan de Heistenaar voor een gedragsaanpassing tijdens de donkere nachten. Het lokaal bestuur vraagt  extra aandacht voor de zichtbaarheid in het donker met lichtjes en fluorescerende kledij voor fietsers en voetgangers.

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

AVN Projects

AVN is als elektrotechnisch installatiebedrijf actief op vlak van elektriciteit, domotica, beveiliging, beeld en klank en staat steeds garant voor een professioneel eindresultaat.  

lees meer

Tuinrama

Om je tuin en terras gezellig en comfortabel in te richten heeft Tuinrama alles in huis. Je geniet er naast een ruime keuze aan tuinmeubelen, -accessoires en barbecues van een persoonlijke aanpak en uitstekend advies.

lees meer

Leonidas

Wat is er lekkerder dan een overheerlijke praline bij de koffie? Chocolade past perfect bij alle kleine en grote momenten in het dagelijks leven en al zeker in de vorm van een praline uit een stijlvol gouden doosje van Leonidas!

lees meer

Speciale promoties Check het hier