Nieuws uit de regio

10-11-2022 - Heist-op-den-Berg

Nooit te jong om te leren reanimeren

Om te animeren in een noodgeval hoef je niet perse volwassen te zijn.  De zesdeklassers van de Megascholen Heist-op-den-Berg (alle Heistse basisscholen) leerden deze week reanimeren onder het moto ‘rustig handelen in nood, dat kun je best al vroeg leren!’. Met de steun van het Heistse gemeentebestuur leerden de zesdeklassers de voorbije week de knepen van het vak: hoe herken je hartfalen? hoe verwittig je snel de hulpdiensten en hoe pas je reanimatie toe?  In de school Onsea aan de Oude Liersebaan waren de leerlingen alvast bijzonder leergierig én enthousiast.

Nooit te jong om te helpen

“Wij vinden het belangrijk om de basisscholen te steunen door hen de reanimatiecursus aan te bieden”, vertelt onderwijsschepen Eric Verbist. “Zo kunnen de 12-jarige leerlingen voortaan (mee)helpen in geval van nood. Per minuut dat niets wordt ondernomen bij een persoon met hartfalen, gaat tien procent van de overlevingskansen verloren. Daarom is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen kunnen reanimeren. Het is belangrijk dat alle kinderen van jongs af leren hoe te reageren in een noodsituatie en dat ze beseffen dat ook zij kunnen helpen om een mensenleven te redden”.

Theorie én praktijk

De jongeren kregen eerst theoretische instructies waarbij ze meer te weten kwamen over de werking van de noodcentrale. Ook leerden ze een slachtoffer in nood herkennen en leerden ze welke technieken ze moeten toepassen bij verstikking “EHBO zit ook in het leerplan”, vertelt  Peter Nauwelaerts, directeur van de basisschool Heist-centrum. “Vooral het gebruik van oefenmateriaal als reanimatiepoppen, maakte dat de leerlingen ‘al doende’ konden leren. Op vele plaatsen zien we een AED-toestel verschijnen dat een bijkomende ondersteuning kan bieden. Deze lessen hebben de drempelvrees om het toestel te gebruiken weggenomen.”.

Elke jongere legde ook een schriftelijke en praktische test af op het einde van de les en kreeg  een eerste attest ‘levensreddend handelen’ uit handen van onderwijsschepen Eric Verbist. . De scholen zelf krijgen na de laatste les een kwaliteitslabel.  De Megascholen Heist-op-den-Berg zijn heel dankbaar dat het lokale bestuur de scholen de kans gaf om deel te nemen aan dit kwaliteitsvolle initiatief en hopen dat het jaarlijks herhaald wordt.

 

Dansstudio Kick-iT

Dansschool, danslessen, workshops, verkoop danskledij

lees meer

Woondecor

Staat u voor een renovatie of nieuwbouw? In de 1000 m² toonzaal van Woondecor vind je een zeer ruime keuze parket, laminaat, klikvinyl, kurkvloeren, plafonds, zonwering, inbouwkasten, wandbekleding, ...

lees meer

Asian Kitchen

Sushi, wok & grill Prikkel je smaakpapillen met de Oosterse keuken van Asian Kitchen of proef van de overheerlijke, kraakverse sushigerechten. Er is voor elk wat wils!  

lees meer

Nata

Fantasie- en stainless steel juwelen en accessoires voor dames en kinderen. Kom gerust een kijkje nemen, vrij in en uit!

lees meer

Speciale promoties Check het hier