Nieuws uit de regio

27-10-2022 - Heist-op-den-Berg

Kunst voor Den Draai

Vzw Den Draai, de vereniging van mensen in en tegen armoede, heeft een nieuwe actie ‘Kun(s)t u mij horen’ waarbij ze kunst gebruiken om hun stem te laten horen. Tijdens een tentoonstelling in de Itegemse kerk maakte ze kennis met de geëngageerde kunstschilder Piet Van Pelt.  Die beloofde om een groot schilderij te maken waarop de verzuchtingen van Den Braai zichtbaar zijn dat op de berghelling aan het gouden kruispunt zou geplaatst worden. Uiteindelijk gaf het schepencollege toch geen toestemming zodat hut monumentale kunstwerk nu te bewonderen is aan de gebouwen van Den Draai in de Noordstraat bij Kringwinkel Zuiderkempen.

Tegen armoede

“Mensen in armoede worden inderdaad soms niet gehoord”, begint Piet Van Pelt zijn verhaal “en toen ze mijn hulp vroegen, heb ik onmiddellijk ja gezegd.  Omdat het werk moest klaar zijn tegen de Werelddag tegen Armoede heb ik wel de hulp gevraagd van Mathy Pichal. Ook de mensen van Den Draai hebben zelf een bijdrage geleverd op A4-tjes met hun wensen en vragen.” Op vier weken tijd moest het schilderij klaar zijn, en bestand tegen alle weersomstandigheden. Daarom werd het behandeld met bootvernis, waarmee ook houten bootjes worden behandeld die in het water liggen.

Vol symboliek

Het schilderij zit  vol symboliek, te beginnen met de Heistse berg en de Netevallei op de achtergrond. De zwaan is kwaad en het jongentje  heeft een enorme toeter opdat zijn vraag zou gehoord worden. Een mannetje zit op een baksteen, wat wil zeggen dat hij rijk is, maar he-hij heeft een lange Pinnokio-neus omdat hij niet altijd te waarheid vertelt. In de zon kan je zelfs de figuur van E.T herkennen die de wolk met verzuchtingen van Den Draai met zich meetrekt. In de plaats van een handtekening te zetten, hebben de twee auteurs links onder een klein zelfportretje van zichzelf geschilderd.

Kunst buiten politiek

“Ik wil met dit schilderij een ‘zacht’ gesprek aangaan”, vertelt Van Pelt “ik wil niet met een kalasjnikov schieten.” Daarom vindt hij het ook zonde dat het schilderij niet in het centrum van Heist mocht staan. “Kunst moet buiten de politiek staan. We konden op een deftige, technische veilige manier het schilderij ten toon stellen op de berghelling, wat een echt statement zou zijn ter gelegenheid van de Werelddag tegen Armoede”.

Bosmans Slaapcomfort Center

Wie goed slaapt is gezonder, energieker en opgewekter. Bij Bosmans Slaapcomfort vind je een enorm aanbod slaapsystemen, hoofdkussens, dekbedden en bedtextiel.

lees meer

Brilcenter

Naast een ruim gamma optische brillen, zonnebrillen of sportbrillen van allerlei kwaliteitsmerken is Brilcenter ook gespecialiseerd in contactlenzen.

lees meer

Chong San

Chinees restaurant

lees meer

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

Speciale promoties Check het hier