Nieuws uit de regio

17-10-2022 - Heist-op-den-Berg

Eerste spade voor de rondweg

Veel volk aan de Herentalsesteenweg ter hoogte van de Broekstraat en het containerpark, om de eerste spade in de grond te steken voor de nieuwe rotonde. Dat moet het begin worden van de rondweg die het centrum van Heist moet ontlasten van zwaar verkeer. Tot het bouwverlof van volgend jaar zal dit project belangrijke verkeershinder met zich meebrengen. Vanaf vrijdag 21 oktober zal alvast de Broekstraat voor 2 weken dicht gaan. In een latere fase, wordt zelfs de voorrangsregeling aan de Nieuwendijk te Itegem gewijzigd  om de verkeersstroom op de opleidingsweg vlotter te laten verlopen.

Duur project

Bijna het voltallig schepencollege was aanwezig  bij de aanvang van de werken op de site van de vroegere verbrandingsoven. Het project zal een bijzonder grote hap nemen uit het gemeentelijk budget. “De rotonde zal ongeveer 1.600.000 euro kosten”, aldus schepen van openbare werken David Geerts, “De rondweg komt nu op de begrotingsbesprekingen en kost ons meer dan 5 miljoen. Een onbekende factor is nog de sanering van de PFAS. Het is nog onduidelijk hoeveel dat zal kosten. Voor deze werken krijgen we geen subsidies zoals soms voor riolerings- of fietspadwerken, maar we willen toch doorzetten om ongewenste verkeersstromen uit het centrum te houden. Er komen ook veilige fietspaden en open grachten om de waterhuishouding in orde te houden”.

Veranderde mobiliteit

Ook burgemeester Moons is content dat er ‘eindelijk’ kan begonnen worden. “Deze infrastructuurwerken stonden reeds in het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan van meer dan 20 jaar geleden. Alle 5 partijen uit het college zijn blij de eerste stap te kunnen zetten in een veranderde mobiliteit in een meer veilig Heist-centrum.” Schepen Carl Verelst erkend dat dit project heel wat geduld van de Heistenaar en bezoekers zal vereisen: “We zullen weer heel wat boze mails en telefoontjes krijgen, maar door de aanpak in verschillende fases, hopen we de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken.”

Verkeershinder

Vanaf 7 november zal de Herentalsesteenweg richting Heist-centrum helemaal afgesloten worden en zal veel verkeer door Hallaar-centrum komen. Dat zal zo zijn tot juni volgend jaar. De Broekstraat blijft dan wel open om vanuit het centrum richting Hulshout en Wiekevorst te rijden, waarbij beurtelings verkeer met verkeerslichten wordt geregeld. Ook het containerpark blijft bereikbaar, behalve in de laatste fase in juli 2023. Voor de bereikbaarheid wordt er zelfs een tijdelijke toegangsweg aangelegd. Om verkeershinder op de omleiding te beperken, zal de voorrangsregeling aan de Nieuwendijk te Itegem worden aangepast, zodat daar geen ellenlange files meer gevormd worden,  zoals tijdens de voorbereidende werken door de nutsvoorzieningsmaatschappijen.

La Trattoria

Italiaans restaurant

lees meer

Café 't Pleintje

Bij Café 't Pleintje geniet je het hele jaar door van gezelligheid! Boven kan je ook een feestzaaltje huren, ideaal voor een verjaardagsfeestje, receptie of vergadering.

lees meer

De Vier Bollekes

Fan van chocolade, ambachtelijke zoetigheden en delicatessen? Bij De Vier Bollekes kan je terecht voor allerlei lekkernijen en de zoetste geschenken. Niet zo'n zoetebek? Dan vind je vast wel iets in het assortiment originele pasta's, oliën, thee, likeuren of andere heerlijkheden.

lees meer

HV Interieur

HV Interieur brengt met zijn raam-, vloer- en muurdecoratie kleur in huis! Met speelse dessins, eigentijdse accessoires en sprekende kleuren waait er een frisse wind door uw interieur. Genoeg stof tot inspiratie!

lees meer

Speciale promoties Check het hier