Nieuws uit de regio

26-01-2022 - Heist-op-den-Berg

De mafste fanfare van Heist

Heist-op-den-Berg is met zijn 10 koperblaasorkesten dé fanfaregemeente van Vlaanderen. Naast de kwaliteitsvolle ensembles die tot de besten van het land behoren, is er ook de murga-fanfare Agrum, een uniek buitenbeentje in het muzieklandschap. Een 'murga' is van oorsprong een Argentijnse straatfanfare, bestaande uit percussie en blaasinstrumenten, aangevuld met dansers en jongleurs in bonte kostuums.  De kleurrijke fanfare met een hoek af houdt op zondag 30 januari van 10.30 u een murgadag in CC Zwaneberg.

Agrum is ontstaan op voorzet van vzw Fiebre (platform Latijns-Amerikaanse cultuur) en de Arenbergschouwburg te Antwerpen. Die hadden in oktober 2006 het "murgatraject" gelanceerd. Bedoeling was in Antwerpen stad en op verschillende plaatsen in de provincie Antwerpen meerdere murga's op te starten. Enige vereiste was dat volgende vier elementen telkens aanwezig waren : muziek - dans/beweging - tekst - kostuums. Ook Cultuurcentrum Zwaneberg ondernam een poging om in Heist  een dergelijke gelegenheidsfanfare op te richten. Een groep enthousiaste (amateur)muzikanten komt sinds begin januari 2007 wekelijks samen. Terwijl ze in het eerste jaar vooral latino-getinte nummers speelden, verschoof de aandacht in ons tweede jaar naar de balkan- en klezmermuziek. Zo is Murga AGRUM! een bont gezelschap van koperblazers en percussionisten, aangevuld met een bende vrolijk rondfladderende dansers.

Vanaf januari 2020 zijn de touwtjes in handen van Amy Merrill, die tijdens een murgadag verliefd werd op murga en die passie en vakkennis combineert. Deze Amerikaanse dame belandde in de Kempen en speelt al meer dan 25 jaar in diverse orkesten, bluesbands, jazz- en folkformaties en muziekcollectieven, klein of groot.

Op de murga-dag van zondag in CC Zwqaneberg worden de deelnemers opgedeeld in 3 groepen: blazers en strijkers, percussionisten en dansers om elk te werken rond hetzelfde stuk. Rond 3 u komen ze dan samen om het resultaat te laten zien van hun workshops. Wie wil meedoen, stuurt een mailtje naar agrumba@gmail.com of komt in de namiddag gewoon eens kijken naar het resultaat.

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Clem Vercammen

Juwelen - Trouwringen - Uurwerken - Herstelatelier

lees meer

Tutti e Due

Zwangerschapskleding

lees meer

Hoorcentrum Aerts

Hoorcentrum Aerts staat garant voor de beste hooroplossingen op maat. U kan er vrijblijvend terecht om uw gehoor te laten testen en informatie te vergaren over de best mogelijke opties om uw gehoor te verbeteren en te beschermen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier