Nieuws uit de regio

19-08-2021 - Heist-op-den-Berg

Kunst op de muur van Zwaneberg

Aan de achterkant van CC Zwaneberg, op de grote blinde muur aan de Kattestraat, werd een kunstwerk onthuld, dat eigenlijk al een jaar geleden moest aangebracht zijn ter gelegenheid van 30 jaar Zwaneberg. Uniek is dat de buren, die er de hele dag moeten op kijken, hun zeg kregen over wat er moest komen en zelf het ontwerp mochten kiezen.

“We droomden er immers al lang van om deze grijze muur wat meer kleur te geven”, vertelt Zwanebergdirecteur Jan Bourgeois. “Ons team wilde niet zomaar zelf een kunstenaar kiezen, maar de buren van het cultuurcentrum mee laten beslissen welk werk er zou komen. Het begeleiden van dit project gaven we in handen van All About Things, met o.a. kunstbemiddelaar Bjørn Van Poucke. Het volledige project van consultatie tot realisatie kostte een goeie 9.500 euro” .

Burgemeester Vleugels benadrukte dat inspraak en betrokkenheid van de inwoners een blijvend aandachtspunt is van het gemeentebestuur. “De buren hebben hier bewezen dat inspraak ook kan leiden tot een kwaliteitsvolle beslissing. Een dikke duim voor de buren van Zwaneberg!”.

Nadat de stijl en het thema bekend waren, sprak All About Things een aantal kunstenaars aan, die in opdracht een digitaal voorontwerp maakten. Men liet van 35 kunstenaars telkens 3 werken zien. Dit werd verstuurd naar de burengroep, die nu hun feedback mochten geven op dit ontwerp. Het waren werken van lokale kunstenaars, maar ook internationale toppers. Werken in alle stijlen, gaande van abstract naar 3D, etc. Daaruit kwam een schets van de Nederlander Leon Keer naar voren.

Voor de muur van Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg wil Leon Keer graag de kwetsbaarheid van de culturele sector benadrukken: “Je ziet een met bruin papier ingepakte viool met daaromheen fragile/breekbaar tape en touw. De viool staat in een verlaten ruimte wat je kan zien als opslag. Dit is een metafoor voor de breekbaarheid van de cultuursector, zeker in deze coronatijd een precair onderwerp. Eventueel kunnen we een touw vastknopen aan de viool, zodat mensen dit kunnen vastnemen voor de foto.”

Leon Keer is toonaangevend kunstenaar in de anamorfose kunst. Hij voerde opdrachten uit in Europa, de Verenigde Staten, Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië, Rusland, Australië, Nieuw Zeeland, Mexico en diverse Aziatische landen.

Er is een goeie week gewerkt aan de muurschildering. Leon Keer was ook gecharmeerd dat dit werk de keuze van de buren was waarvan er enkele dagelijks kwamen kijken en een praatje maakte met de kunstenaar. Door de behandeling van de ondergrond en de kwaliteitsverf moet het kunstwerk zeker een 20-tal jaar de weersinvloeden doorstaan.

 

Leonidas

Wat is er lekkerder dan een overheerlijke praline bij de koffie? Chocolade past perfect bij alle kleine en grote momenten in het dagelijks leven en al zeker in de vorm van een praline uit een stijlvol gouden doosje van Leonidas!

lees meer

Zakenkantoor De Bie

Een ongeluk komt nooit gelegen maar vormt helaas een vast onderdeel van het dagelijks leven. Een goede verzekering is daarbij een zaak, maar wat als daar ook nog een uitstekende service bij kwam?

lees meer

Lingerie Ria

  Lingerie, badmode, nachtkleding, ... Bij Lingerie Ria in hartje Putte vind je een overweldigende keuze voor alle maten en alle leeftijden. Bovendien word je er deskundig en persoonlijk begeleid zodat je de beste keuze maakt.

lees meer

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

Speciale promoties Check het hier