Nieuws uit de regio

28-11-2019 - Heist-op-den-Berg

De beste koperblazers zitten in Heist

Het weekend van 30 nov/1dec is er in Zwaneberg het Vlaams kampioenschap brassband met in de hoogste afdeling 2 orkesten uit de regio: Brand Band Heist o.l.v. Bert Van Thienen en Festival Brass Band o.l.v. Steven Verhaert. De crème-de-la-crème van de koperblazers strijdt om een ticket voor het Europees kampioenschap.

Met de organisatie van het 41ste brassband kampioenschap, voor de 6de keer op rij in Zwaneberg, bewijst Heist nogmaals dat ze hèt mekka van de koperblaasmuziek zijn in Vlaanderen. Op zaterdag komen de orkesten uit de derde, de tweede en de eerste afdeling aan de beurt. Op zondag zijn uitsluitend muziekverenigingen uit de ‘kampioenenafdeling’ aan de slag, met naast de 2 Heistse bands ook Brass band Leieland, Brassband Buizingen, Brassband Willebroek (de winnaars van vorig jaar), Brassband Zele,  Kortrijk Brass Band en de Noordlimburgse Brassband. Vanaf 10 u moet elk orkest het verplicht werk uitvoeren: ‘Dynasty’ van Peter Graham, speciaal voor deze wedstrijd gecomponeerd. Vanaf 13.20 u is het even pauze tot 14.30 u. Dan moeten de brass bands een keuzewerk spelen uit een lijst die door de organisatoren is opgesteld.  Elk ensemble wordt beoordeeld door een internationale jury: Florent Didier uit Frankrijk en Peter Graham en Sheona White uit de bakermat van de brassbands, het Verenigd Koninkrijk. Om 19 u wordt uiteindelijk de winnaar bekendgemaakt. Die mag in 2020 ons land vertegenwoordigen op het Europees Brassbandkampioenschap in de stad Palange in Litouwen.

Een brass band is een bijzondere vorm van een fanfare-orkest: Het aantal spelers en de samenstelling is vrij nauwkeurig bepaald en dat is al zo sinds deze orkestvorm ontstond in Engeland. De volgende instrumenten komen voor in een brassband: de cornet, de bugel, de althoorn, de bariton, de euphonium, de trombone, de bas-tuba en uitgebreide slagwerkpartijen. Varianten zijn de New Orleans brass band waarbij ook saxofoons en klarinetten gebruikt worden en de Caribische brassband, waar eigenlijk het slagwerk de hoofdmoot is.

Anna-Mit

Ontbijt- en lunchbar

lees meer

Zoë & Zita

Een uniek aanbod van feestjurken, dagjurken en jumpsuits

lees meer

Noémie

Mannen- en vrouwenmode aan betaalbare prijzen

lees meer

Speciale promoties Check het hier