Nieuws uit de regio

26-11-2018 - Baal

Ook dit is 'Europa': paard en kar en geen stromend water

Hoewel in Roemenië in 1989 dictator Ceauşescu werd afgezet en het land in 2007 toetrad tot de Europese Unie, is er nog veel armoede en achterstand in het Balkanland.

Al 27 jaar zamelt het Roemeniëcomité van Tremelo-Baal goederen in voor het bergdorpje Heltiu in de Karpaten en het hoog in de bergen gelegen zigeunerdorpje Marcesti. Beide dorpjes zijn arm. De bewoners zijn een gans jaar in de weer om te overleven. Industrie is er onbekend, de dorpjes hebben geen enkele toeristische activiteit en de landbouw staat er op het peil van de 19de eeuw.  Mensen rijden er nog met paard en kar en in de meeste huizen is er geen stromend water, dat in tegenstelling tot de grote steden.

“De mensen hebben er omzeggens geen inkomen”, vertelt Jeannine De Ceulaer. “Voldoende reden om elk jaar te vertrekken met een volle vrachtwagen hulpgoederen. Voor de allerarmsten van Heltiu namen wij pakketten met kleding mee: warme jassen en pullovers, schoenen, broeken en hemden, dekens en lakens. Alle inwoners van Marcesti ontvingen eveneens een pakket met kleding. Ieder gezin kreeg een pakket met basisbehoeften: bloem, suiker, olie, rijst, waspoeder,…Dit jaar hebben wij ieder gezin voorzien van een paar rubberen laarzen. Voor de school zijn er schoolbanken, bureaus, en schoolgerief. Het weeshuis in Oituz ontving kinderkleding, een diepvrieskast, een wasmachine en de noodzakelijke wasmiddelen."

"Vijf jaar geleden hebben wij in Heltiu een jeugdwerking opgericht. Het eerste en het tweede jaar maakten er een tiental monitoren van Tremelo de reis mee om de kinderen van Heltiu gelukkig te maken door een hele week speelpleinwerking te organiseren. De eerste dag ontvingen alle kinderen een handdoek, zeep, tandenborstel en tandpasta zodat zij hun handen konden wassen voor de boterhammekens met choco op de middag. De laatste dag kregen zij een rugzakje met alle benodigde schoolgerief, van bolpennen en meetlatten tot schriften en kaften. We begonnen ook  met een thuisverpleging die zeer noodzakelijk was. De verpleegster van het dispensarium  in Caiutsi verzorgt hen die bedlegerig zijn en medische hulp nodig hebben." aldus Jeannine die al verschillende keren naar ginds getrokken is.

Om de werking te financieren is op zondag 9 december van 12 tot 18 u in zaal De Toekomst, aan de Pastoriestraat 28 te Baal-Tremelo de happening ‘Tafelen in Kerstsfeer’ met pannenkoeken, spek met eieren, frikadellen met krieken, taart, … en een kleine kerstmarkt met cadeautjes, allemaal ten voordele van het Roemeense adoptiedorp.

Hoorcentrum Aerts

Hoorcentrum Aerts staat garant voor de beste hooroplossingen op maat. U kan er vrijblijvend terecht om uw gehoor te laten testen en informatie te vergaren over de best mogelijke opties om uw gehoor te verbeteren en te beschermen.

lees meer

Noémie

Mannen- en vrouwenmode aan betaalbare prijzen

lees meer

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Chong San

Chinees restaurant

lees meer

Speciale promoties Check het hier