Nieuws uit de regio

05-10-2023 - Heist-op-den-Berg

Heistse abstracte kunst in Zwaneberg. Hoe er van genieten?

Tot 12 november loopt in de exporuimte van Cultuurcentrum Zwaneberg een tentoonstelling van Ann Grillet, een kunstenares die haar atelier in de Stationsstraat te Heist heeft, maar afkomstig is uit West-Vlaanderen. ‘Par Hazard’ toont abstracte ‘innerlijke landschappen’ van Ann Grillet, die ook 3 collega’s heeft uitgenodigd om mee te exposeren: Sien Godderis, Hilde Overbergh en Anouk Van Offenwert. Voor wie moderne kunst soms wat moeilijk vindt, maar er toch graag iets wil van opsteken, geeft Mieke van der Heyden, verantwoordelijke voor de expo’s in Zwaneberg, op dinsdagdagmiddag 10 oktober een kleine workshop.

“Er wringt iets”

Kunstenaar Ann Grillet, uit Heist-op-den-Berg, schildert in lagen. Hoe langer je naar haar werk kijkt, hoe meer zich ontvouwt, hoe meer er zich toont, hoe meer lagen en intrigerende details je ontdekt. Het zijn soms vijftien à twintig lagen, dun gesmeerde acryl of olieverf, te beginnen met meestal een hele felle kleur en vaak eindigend in veeleer donkere of gedempte tonen. Het abstrace werk zou je ‘esthetisch’ kunnen noemen, ware het niet dat er steeds ook iets is wat wringt. Er is tegelijk een verlangen naar uitpuren, naar uitkomen bij een essentie, en een tegenkracht die genoeg frictie genereert in elk werk.

Is moderne kunst te moeilijk?

Heb je vaak het gevoel dat je er niets van begrijpt? “Dat is niet erg,” aldus Mieke Vanderheyden., “Dat is niet erg, dat mag bij kunst. Je mag gerust het gevoel hebben dat kunst soms moeilijk is. Met wat speelse oefeningen (Visual Thinking Strategies) kan je meer naar bewust naar kunst kijken. Iedereen kan dit en het werkt ook nog eens verbindend. Na deze korte kunst-focus heb je weer energie voor de rest van de dag”

De gratis workshop ‘Slow Art’ is op dinsdagmiddag 10 oktober van 12.30 tot 13.15 u in de exporuimte naast Het Derde Bedrijf in Zwaneberg. Mieke heeft een simpele missie: mensen helpen om zelf te kunnen kijken naar kunst, en er daardoor ook van te gaan houden.

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

Soul Deco

Schilder- en decoratiewerken met uitstraling

lees meer

Indigo

Juwelen - Handtassen - Piercings

lees meer

Speciale promoties Check het hier