Nieuws uit de regio

31-03-2023 - Heist-op-den-Berg

Heist wil veiliger verkeer

Bij de ‘meldingen’ die bij het Heistse lokaal bestuur boven op den berg toekomen staat ‘snelheid en verkeersveiligheid’ met stip op de eerste plaats. Dat is een van de redenen waarom burgemeester Jan Moons, mobilitieitsschepen Katleen Vantyghem en korpschef Eva Tolleneer het SAVE-charter van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen ondertekenden in de raadszaal van het gemeentehuis. SAVE staat voor Samen Actief voor VEilig  Verkeer.

Participatie van de burger

“We doen al heel wat rond verkeersveiligheid”, vertelt Katleen Vantyghem, zo hebben we de laatste jaren al flink ingezet om een veilige schoolomgeving met uniforme zone-30 en gekleurde en verlichte zebrapaden en we werken aan veilige fietsroutes naar school.  Het nieuw mobiliteitsplan is bijzonder ambities en legt de nadruk op ‘stappers en trappers’. We zijn er ons wel van bewust dat er nog veel infrastructuur moet aangepast worden. Daarvoor leggen we steeds meer de nadruk op participatie van de burgers. Zo zijn we nu met een traject bezig rond het gouden kruispunt en de Oude Godstraat. Tot 30 maart kan je in de Academie trouwens nog gaan kijken naar een visueel plan waarbij iedereen zijn mening kan geven. We merken trouwens dat de participatie steeds meer vruchten begint af te werpen. Daarom mijn oproep: Zeg uw ding: Ga in gesprek!. We weten dat er nog veel te doen is in onze 11 dorpskernen.”

Preventie én repressie

Ook de Heistse korpschef Eva Tolleneer is content dat het lokaal bestuur het charter van de Ouders van Verongelukte Kinderen heeft onderschreven. Tijdens haar opleiding tot hoofdcommissaris had ze met de organisatie al kennis gemaakt. “Wij beseffen goed dat de Heistse burger daarvan wakker ligt. Daarom staat ‘aangepaste snelheid’ hoog op de politie-agenda, net als drugs, alcoholgebruik en gsm achter het stuur. Wij willen trouwens niet alleen repressief optreden, maar willen ook aan preventie doen onder meer door de verkeersveiligheidslessen voor jongeren die een overtreding deden”.

Een prioriteit voor iedereen

Doelstelling van de verschillende partners is om uiteindelijk het aantal verkeerslachtoffers terug te brengen tot nul. De gemeente kan genieten van een intensieve begeleiding die gesteund is op 5 pijlers: de 5 E’s:
-             beleid en organisatie (engagement)
-             opvoeding en communicatie (education)
-             infrastructuur (engineering)
-             handhaving (enforcement)
-             evaluatie en monitoring (evaluation)
Het is de bedoeling dat àlle medewerkers én beleidsverantwoordelijken een verkeersveiligheidsreflex ontwikkelen en versterken. Het project biedt kansen om die inspanningen beter te organiseren en op elkaar af te stemmen waarbij ook kan gekeken worden naar voorbeelden van andere deelnemende gemeenten.

Mijn gezonde voeding

Diëtiste en voedingsdeskundige

lees meer

Nata

Fantasie- en stainless steel juwelen en accessoires voor dames en kinderen. Kom gerust een kijkje nemen, vrij in en uit!

lees meer

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

Speciale promoties Check het hier