Nieuws uit de regio

22-03-2023 - Wiekevorst

Eerste dichtbundel van eerste Heistse dorpsdichter

In 2021 werd Femke Aubroeck uit Wiekevorst door de Heistse Cultuurraad aangesteld als eerst Heistse dorpsdichter onder het motto ‘Dichter bij de Nete’. Haar gedichten werden de voorbije 2 jaar gepubliceerd via verschillende Heistse media. De jonge mama heeft nu via uitgeverij Stokstaart haar eerste dichtbundel uitgebracht ‘Mag ik zeggen dat ik u gemist heb’. Onder meer voormalig burgemeester van Heist, Luc Vleugels, is een fan.

“Ik wil je doen lachen en soms dook doen huilen”

Ter gelegenheid van Gedichtendag in januari 2021 werd Femke Aubroeck gekozen uit 13 kandidaten door een jury met onder meer voormalig KUL-rector Rik Torfs. Femke Aubroeck is een vlotte dertiger uit Wiekevorst. Ze brengt brood op de plank met het verkopen van fijne Waalse biertjes maar haar hart ligt bij het schrijven. “Mijn stijl is ongefilterd, zelfrelativerend, meestal humoristisch en vaak eigenwijs”, begint Femke haar verhaal, “Wat ik wil bereiken met mijn schrijven is de lezers raken. Aanraken. Soms met een knuffel, soms met een schouderklopje en heel af en toe met een draai rond hun oren. Ik wil onder hun vel kruipen en in hun hart. Ik wil ze doen lachen en, heel eerlijk, ook soms doen huilen. Of nee, dat wil ik niet, maar ik ben wel zotvereerd als het gebeurt. Want dat betekent dat ze mij toelaten in hun ziel. En da's voor een woordenaar het schoonste wat er is”.

“Femke neemt je bij de hand, tovert een glimlach op je lippen, droogt je tranen en geeft je een schop onder je kont. Femke mag dat. Ze schrijft zo herkenbaar, zo down to earth. Een groot artiest en tegelijk the girl next door. Ik wou dat ze mijn buurmeisje was …”

Kristel Van Craen – Cultuurraad Heist

“Versjes in spreektaal die zó uit een gewone babbel zouden kunnen zijn neergeschreven, duidelijk, pretentieloos, maar toch niet zonder rake - soms ontroerende - boodschap. Een schrijfstijl waarmee Femke er in slaagt dichter bij haar lezers te komen dan menig dichter ooit geraakt. Meesterlijke eenvoud waarmee zij het debuut  van de Dichter bij de Nete zo glansrijk heeft gemaakt. Merci, Femke, merci om zo dicht bij ons, dichter bij de Nete te zijn!”

Luc Vleugels

Ter gelegenheid van Gedichtendag in januari 2023 werd op het pleintje voor Zwaneberg een pancarte met een passend gedicht van Femke onthuld dat daar permanent blijft staan. Op 30 maart wordt in Cultuurcentrum Zwaneberg een nieuwe Dichter bij de Nete aangesteld voor de periode 2023-2024.

‘Mag ik zeggen dat ik u gemist heb’ bundelt 50 nieuwe gedichten van Femke en  50 zwart-wit foto’s door haarzelf gemaakt. Het boek kost 22 euro en kan besteld worden via www.femkeaubroeck.be of in de boekhandel.

Eén van de gedichten die Femke Aubroeck als Heists dorpsdichter schreef:

Ik zie u graag
Weet ge dat
Welke kleur ge vandaag ook draagt
Is de blos op uw wangen wat bleker
Of het bruis van uw vel
Alweer vervaagd
Is de wol die in uw hoofd zit
Dezer dagen soms wat grijs
’t maakt niet uit
Kom maar af
Ge zijt zo welkom
Met al uw kleuren
Neem vooral uw tijd
Ik leen u dan met plezier
Mijn eigen groen en roze en blauw
Voor u maak ik graag
Wat positivi-tijd

Hoorcentrum Aerts

Hoorcentrum Aerts staat garant voor de beste hooroplossingen op maat. U kan er vrijblijvend terecht om uw gehoor te laten testen en informatie te vergaren over de best mogelijke opties om uw gehoor te verbeteren en te beschermen.

lees meer

Bizzar

Bizzar biedt je de mooiste collecties kinderkleding. Je vindt er de leukste stukjes voor je oogappel van 0 tot 14 jaar binnen een trendy en kleurrijke shopomgeving.

lees meer

Tutti e Due

Zwangerschapskleding

lees meer

F&S Projects

Bij F&S ben je aan het juiste adres voor de houten binnen- en buitenafwerking van je woning. Houten vloeren, binnendeuren, terrassen of projecten op maat, ... er is geen project te zwaar.

lees meer

Speciale promoties Check het hier