Nieuws uit de regio

07-12-2022 - Booischot

In 2025 slapen in het kasteel

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, gaf woensdag 7 december meer dan 1,63 miljoen euro subsidies om het kasteel en de remise van Hof Ter Laken in Booischot te restaureren. Dat betekent dat de zoektocht naar een aannemer kan beginnen en dat de werken in de eerste helft van volgend jaar kunnen starten.  Philippe De Backer, directeur van Stichting Kempens Landschap hoopt in 2025 in de remise de horecazaak te kunnen openen en in het kasteel de eerste gasten te slapen te leggen.

Eerste werken al begonnen

Vorig jaar startte Kempens Landschap alvast de restauratie van het dak, omdat het dringend was. Dit najaar schoot dan weer de restauratie van de serre en de volière uit de startblokken en werden de eerste bomen voor de natuuroase aangeplant. Ook de historische moestuin en boomgaard van het kasteeldomein worden stap voor stap aangeplant. Het  agentschap Onroerend Erfgoed koos het dossier van het Hof ter laken uit een hele reeks voorstellen en kent 813.453 euro financiële steun toe voor het kasteel en op 823.036 euro voor de remise.

Gastenkamers en horeca

Met dat geld kan een aanzet gegeven worden voor de toeristische invulling van het kasteel en de remise. Zo komt er in het kasteel een erfgoedlogies voor grotere groepen. De remise wordt omgevormd tot een horecazaak met ruimte voor feesten, vergaderingen en gastenkamers. “De invulling met horeca en logies maakt de beleving van het kasteeldomein compleet. Na een wandeling langs de Nete of op het kasteeldomein, kan je hier verder tot rust komen met een hapje of een drankje. Het Heistse erfgoed komt door deze invulling echt tot leven en kan een hele nieuwe dynamiek in bruisend Booischot op gang brengen”, aldus burgemeester Moons.

Nog veel werk

Maar vooraleer de eerste gasten hun intrek kunnen nemen of een hapje komen eten is er nog heel wat werk voor de boeg. De lijst van dingen die we moeten aangepakt worden is lang. Zo moet er voor het kasteel een nieuwe funderingsplaat komen en moeten we de vloerstructuren verstevigen. Ook in de remise dienen er stabiliteitswerken te gebeuren. Geen halfslachtige ingrepen dus, een doorgedreven, weldoordachte renovatie. Alleen op die manier kan men het kasteel en de remise een duurzame toekomst geven.

Lego

Dat Hof Ter Laken internationaal potentieel heeft, bewijst ondertussen het kleine broertje van het kasteel: de LEGO maquette. Bjorn Ramant en Corneel Clarys bouwden een exacte replica van het kasteel met maar liefst 60.000 steentjes. De finalisten van Lego masters 2020 integreerden ook een echte escapegame in de maquette. Legoland Denemarken is alvast geïnteresseerd om de maquette van Hof Ter Laken een plekje te geven in het pretpark. Of alleszins een replica van de maquette, want het originele exemplaar krijgt een definitieve stek op het kasteeldomein.

 

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

Tutti e Due

Zwangerschapskleding

lees meer

Chong San

Chinees restaurant

lees meer

De Backer Haarden

Een huis is een plek waar u zich thuis moet kunnen voelen, een plek die gezelligheid moet uitstralen. Voor ons wordt een huis pas een thuis met de gezellige warmte van een haard.

lees meer

Speciale promoties Check het hier