Nieuws uit de regio

10-03-2020 - Hallaar

Mini-ministers in de Averegten

Om het begrip ‘Europa’ dichter bij de kinderen te brengen, organiseert de provincie Antwerpen enkele sessie voor kinderen van de 3de graad lager onderwijs in het Averegtenbos.  Op die manier wordt natuur gecombineerd met de geschiedenis en de werking van Europa. Bij  de eerste sessie, met de kinderen van basisschool ’t Wensbos van ’t Heistse atheneum, kwam ook bestendig afgevaardigde Kathleen Helsen een kijkje nemen.

Europa Direct Provincie Antwerpen reist met deze Europa Xpert-sessies naar verschillende locaties in de provincie. Tijdens een sessie van twee uur leren leerlingen meer over de geschiedenis en de werking van Europa. Bovendien onderzoeken ze het effect van de EU op het leven van alledag.

Tijdens een interactief rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van ministers van Europese lidstaten en stemmen ze over een actueel thema. Deze week staat een algemeen verbod op plastic zakjes in winkels op de agenda. Gedeputeerde Kathleen Helsen leidde  de eerste Europese ministerraad in de Averegten met de zesdejaars van ‘t Wensbos.

“Tijdens zo’n Europese ministerraad moeten de leerlingen namens het land dat ze vertegenwoordigen hun eigen standpunt toelichten over plastic zakjes in winkels. Zo leren ze naar elkaar luisteren, hun mening uiten en compromissen sluiten. Dat zijn vaardigheden die hun hele leven van pas komen,” stelt gedeputeerde Kathleen Helsen. Het wetsvoorstel rond plastic zakjes werd door de leerlingen uit het zesde leerjaar van basisschool ’t Wensbos uit Heist-op-den-Berg goedgekeurd met 18 stemmen tegen 5 stemmen.

Na de Europa Xpert-sessie trokken de leerlingen nog op verkenning door De Averegten. Samen met een gids speelden ze ‘BioBingo’ en ontdekten ze op een speelse manier welke plant- en diersoorten er zoal zijn in De Averegten. “Door ons provinciaal aanbod op deze manier te bundelen kunnen de leerlingen op één dag zowel over biodiversiteit als over de Europese Unie leren. Het rollenspel over het verbod op plastic zakjes legt een brug tussen beide thema’s,” besluit gedeputeerde Jan De Haes.

Andere scholen die nog naar de Averegten afzakken voor de combinatie Europa/natuur zijn op dinsdag 10/03: Vrije basisschool uit Hallaar en Instituut Mevrouw Govaerts uit Heist-op-den-Berg,  op donderdag 12/03: Sint-Jan Lagere School uit Wiekevorst en op vrijdag 13/03: VBS De Boster uit Ramsel.

AVN Projects

AVN is als elektrotechnisch installatiebedrijf actief op vlak van elektriciteit, domotica, beveiliging, beeld en klank en staat steeds garant voor een professioneel eindresultaat.  

lees meer

Hair & Beauty

Verkoop van professionele kappers- en schoonheidsproducten Haarverzorging - Kleuringen - Stylingproducten - Make-up - Nagelverzorging

lees meer

Hoorcentrum Aerts

Hoorcentrum Aerts staat garant voor de beste hooroplossingen op maat. U kan er vrijblijvend terecht om uw gehoor te laten testen en informatie te vergaren over de best mogelijke opties om uw gehoor te verbeteren en te beschermen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier