Nieuws uit de regio

22-03-2019 - Wiekevorst

Donneke speelt zijn laatste concert

Na 73 jaar muzikant bij de St.Jansvrienden in Wiekevorst hangt Donneke (Denis) Mols (88) zijn instrument aan de haak. Niet dat hij moet stoppen, maar er zijn 2 tanden afgebroken en dan gaat het blazen op zijn tuba niet meer zo goed. “Als ik die 2 laat repareren, breken er morgen misschien 2 anderen”, vertelt de pater familias van de St.Jansvrienden. “Spijtig, want als ik zou blijven spelen tot mijn 90ste, zou ik er 75 jaar als muzikant opzitten hebben”.

Samen met 16 andere enthousiastelingen was Don in 1945, toen de oorlog gedaan was, bij de heroprichting van de Sint Jansvrienden,‘de hanen’, en concurrent van de andere Wiekevorstse fanfare Onafhankelijkheid, ‘de hinnen’. Dat heeft hem niet belet om met een dochter van een gemeenteraadslid van de hinnen te trouwen en 6 jaar bij in te wonen. “Maar bij Onafhankelijkheid gaan muziek spelen, dat nooit”. Don begon op de oude bariton van zijn vader maar “toen Frans Cornelis werd vergiftigd, ben ik zijn trombone gaan vragen en dat is jarenlang mijn instrument geweest.” De fanfare is steeds ‘zijn lang leven ‘ geweest en is het nu nog: altijd als eerste op de repetitie om de pupiters klaar te zetten. “Dat zal ik nu nog wel blijven doen, want ik kan toch niet altijd in mijne hof werken. Als we nu 2 categorieën lager speelden, zou ik het misschien nog wel blijven doen, Dan is het niet erg dat je er soms een beetje naast blaast. Maar onze fanfare hoort nu bij de beste van Vlaanderen en dat moet zo blijven”. Een verklaring waarom enkele Heistse fanfares bijna de helft uitmaken van de ‘superieure afdeling’ van Vlamo, heeft hij ook niet. “Ook vroeger met Moed & Volharding in Heist-centrum en ‘de Fort’ in Itegem, werd hier de beste fanfaremuziek gespeeld”.

Don Mols heeft er ook meer dan 40 jaar als bestuurslid opzitten, waarvan 21 jaar als voorzitter en 12 jaar als penningmeester. Daarnaast heeft hij nog vele jonge muzikanten de eerste noten leren spelen. Naast het plezier en de ambiance hield hij ook van het wedstrijdspelen, de ‘concours’, waarbij hij met zijn vereniging 5 keer Belgisch Kampioen is geweest in het Muziekverbond. Maar als de wedstrijd gedaan was, speelde Don nog graag een ‘airke’ op café om daar leute en plezier te brengen. Een mindere periode in het fanfareleven was toen ze hun vertrouwde zaal plots moesten verlaten. Ze zijn toen een tijd rond gezworven langs verschillende locaties, maar dat maakte de vereniging zoveel sterker zodat ze eigenhandig een nieuw etablissement optrokken aan de Dalstraat, naast de sporthal, waar ze nu een prachtige, eigen thuishaven hebben.

Huidig voorzitter, Luc Van de Sande, prijst Don Mols als het ‘toonbeeld van de vrijwilliger’: “In de jaren ’60 was er geen geld in kas om nieuwe instrumenten te kopen. Als toenmalig schatbewaarder is hij van huis naar huis de leden/sympathisanten gaan bezoeken. Hij wist dit zo gewiekst aan boord te leggen waardoor er niet alleen voldoende geld was om de nodige instrumenten te kopen, maar er ook nog een ruim overschot was om de fanfare verder uit te bouwen.”

Don speelt zijn laatste concert op zaterdag 23 en zondag 24 maart in Cultuurcentrum Zwaneberg, maar in de St. Janszaal zullen ze nog niet van hem vanaf zijn.

Clem Vercammen

Clem Vercammen is een gevestigde waarde en vertrouwde naam in de juwelen- en uurwerkenwereld! Je vindt er een enorm aanbod juwelen en horloges en kan deze er ook laten repareren in het eigen atelier.

lees meer

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

Woondecor

Staat u voor een renovatie of nieuwbouw? In de 1000 m² toonzaal van Woondecor vind je een zeer ruime keuze parket, laminaat, kurkvloeren, vinyl, inbouwkasten, binnendeuren, trappen, plafonds, zonwering, ...

lees meer

Leonidas

Wat is er lekkerder dan een overheerlijke praline bij de koffie? Chocolade past perfect bij alle kleine en grote momenten in het dagelijks leven en al zeker in de vorm van een praline uit een stijlvol gouden doosje van Leonidas!

lees meer

Speciale promoties Check het hier