Nieuws uit de regio

12-03-2019 - Booischot

We gieten teveel beton!

Met ‘Operatie Perforatie’ wil Vlaanderen iedereen aanzetten om overbodige verharding weg te halen en plaats te maken voor water en groen. Aquafin  beloonde de beste projecten met een budget om hun plannen uit te voeren. Eén daarvan is de Freinetschool in Booischot die bij de bouw van haar nieuwe school minder beton of andere verhardingen gebruikte dan vroeger.

 De grond ‘ontharden’ zorgt voor een betere infiltratie van het regenwater. Dat levert in een dichtbebouwd Vlaanderen heel wat voordelen op: minder overstromingen, minder bodemverdroging, extra koelte in de zomer en meer groen in het straatbeeld. “We willen eigenlijk op drie niveaus werken” zegt directeur Patrick Leunens. “Eerst willen we de oude school inruilen voor een compactere versie, waarbij de ontharde ruimte wordt ingericht als Triangeltuin. Daarnaast willen we de op het bouwaanvraagplan voorziene verhardingen bij uitvoering direct bijsturen waar mogelijk, zodat we functionele verhardingen enkel laten leggen waar nodig is en bepaalde zones kunnen ingroenen. Tenslotte willen we ook de aangelegde verhardingen in de zone voor de achteruitbouwstrook en langs de fietsenstalling wegnemen of ontpitten” schetst de directeur het project. “De school heeft ook een voorbeeldfunctie naar alle gezinnen die bij de school betrokken zijn en naar de buurt toe. We moeten anders leren denken en omgaan met de noodzaak aan verhardingen in ons versteend Vlaanderen. Het gaat om het ontharden van kleine oppervlakten maar zichtbaar vanaf het openbaar domein. Ze bepalen mee de uitstraling van de school en die moet groener, zachter, uitnodigend en respectvoller dan de recent aangelegde klinkerwoestijn. We willen hier een statement maken en een nieuwe generatie kinderen/jongeren vormen die de aarde niet zien als een winstgevende bron van te exploiteren grondstoffen maar eerder als een ecosysteem om zorg voor te dragen”, besluit Leunens.

De Cavalerie

In de loungy eet- en drankgelegenheid De Cavalerie kan je terecht voor een drankje, een snelle hap of uitgebreide maaltijd met zicht op het domein of de pistes van de manege. Op het terras is het leuk vertoeven in de zomer maar je geniet er ook van het eerste lentezonnetje of de nazomerzon.

lees meer

Conny Schoenmode

Bij Conny Schoenen vind je leuke dames- & herenschoenen van een groot aanbod merken om een statement te maken met je voeten. Wist je dat je er ook een ruime keuze schoenen voor steunzolen vindt?  

lees meer

De Backer Haarden

Een huis is een plek waar u zich thuis moet kunnen voelen, een plek die gezelligheid moet uitstralen. Voor ons wordt een huis pas een thuis met de gezellige warmte van een haard.

lees meer

Garage Wuyts

Op zoek naar een wagen voor particulier gebruik, een bestelwagen of een compacte truck? In het aanbod Hyundai of Isuzuwagens vindt u vast en zeker een wagen die voldoet aan al uw wensen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier